UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Overig

Neerlandici op congres in Barcelona en Leeds

Eind september vond in Barcelona de workshop “Exploring the roots of linguistic diversity: biolinguistic perspectives” plaats.
Centraal stond het vraagstuk over de diversiteit van taal, met als deelvragen o.a.: Langs welke talige dimensies verschillen talen van elkaar? Zijn er grenzen aan taaldiversiteit? Hoe manifesteert taaldiversiteit zich in het taallerende kind? Norbert Corver vertelde over het onderzoek dat in Utrecht plaatsvindt op het gebied van microvariatie binnen de zelfstandig naamwoordgroep. Het gaat dan om micro-verschillen tussen dialecten van het Nederlands. Zo zeg je in het Standaard-Nederlands ‘de mijne’, maar in sommige Nederlandse dialecten bijvoorbeeld ‘mijnde’ of ‘de mijnde’. Er blijken veel patronen mogelijk te zijn van dit zelfstandig gebruikte bezittelijk voornaamwoord. Maar niet alles blijkt mogelijk: Er zijn grenzen aan taaldiversiteit!
 
In Leeds hebben Marjo van Koppen en Norbert Corver op het jaarlijkse taalkundecongres (de LAGB) over hetzelfde onderzoek gerapporteerd. Zowel in Barcelona als in Leeds verbaasde men zich over de opmerkelijke variatiepatronen in dit kleine stukje Nederlands.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.