UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Overig

Van haat tot liefde

Op zaterdag 22 januari 2011 presenteren Utrechtse onderzoekers gespecialiseerd in de vroegmoderne tijd – historici, theologen, kunsthistorici, filosofen, neerlandici – in interdisciplinair verband lezingen over vroegmoderne belevingen, voorstellingen en opvattingen over emoties. Toegang gratis, debat verzekerd!

Tegenwoordig vinden we het heel normaal om emoties tegenover ratio te plaatsen. Maar hoe zat dat eigenlijk in de vroegmoderne tijd? Welke rol speelden emoties bij het maken van keuzes in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het vinden van een huwelijkspartner of in brieven? En hoe droegen kunstuitingen bij aan de opwekking of juist de beheersing van emoties? Klopt het bijvoorbeeld dat protestantse kunst beheerst was, en katholieke kunst juist emoties opriep? En in hoeverre mochten emoties het wetenschappelijk denken of religieus handelen bepalen?

Na een openingslezing door dr. Kristine Steenbergh, met als titel “Een kleine cultuurgeschiedenis van de emoties”, gaan we in een drietal interdisciplinair georganiseerde sessies op zoek naar de rol van emoties in de vroegmoderne tijd. Sprekers zijn prof.dr. Floris Cohen en prof. dr. Theo Verbeek (over emoties en wetenschap); dr. Jo Spaans, dr. Els Stronks en Tanja Kootte (over emoties in kunst en religie); en prof. dr. Maarten Prak en dr. Willemijn Ruberg (over emoties in het dagelijks leven). Gegevens over het programma en aanmelding vind je hier.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.