Doe mee! Bezoek de Personagebank Zie ook hier dit persbericht. lees in de NRC een column over dit onderzoek." />
Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Publicatie

Doe mee met het vullen van de Personagebank!

Vandaag is de Personagebank officieel live gegaan: een crowdsourced database van personages uit Nederlandstalige romans. Het platform werd ontwikkeld door Utrechtse studenten van de onderzoeksmaster Nederlandse letterkunde. Eerder deden zij o.l.v. Saskia Pieterse onderzoek naar de representatie van meer dan 1100 personages in 170 Nederlandstalige romans. Die studie zal verschijnen in het Journal of Dutch literature. Via crowdsourcing verzamelt de Personagebank eigenschappen van romanpersonages uit Nederlandstalige romans. De ‘crowd’ levert informatie aan en kan actuele verhoudingen in de open database zien. Zo geven lezers antwoord op de vraag: ‘Hoe divers is de Nederlandstalige roman?’ De Personagebank is een experiment met publieksparticipatie in letterkundig onderzoek, dat representatiepatronen in Nederlandstalige romanliteratuur door de jaren heen moet blootleggen. Doe mee! Bezoek de Personagebank Zie ook hier dit persbericht. En lees in de NRC een column over dit onderzoek.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.