Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Agenda

13 oktober 2016
15:00 - 18:00
Rijksmuseum, Amsterdam

Symposium canonvorming in de vroegmoderne tijd

Op een nieuwe website, http://www.schrijverskabinet.nl/, worden portretten van vroegmoderne schrijvers gepresenteerd. Ze zijn afkomstig uit het Panpoëticon Batavûm, een houten kabinet waarin gedurende de zeventiende en achttiende eeuw de portretjes van ruim driehonderd schrijvers verzameld werden. Op de website, een initiatief van Rijksmuseum Johan Huizinga fellow Lieke van Deinsen, gaan de portretjes vergezeld van introducerende teksten geschreven door vroegmodern letterkundigen uit het hele land. Ook Els Stronks, Feike Dietz, Arnoud Visse en Nina Geerdink leverden bijdragen.

Ter gelegenheid van de lancering van de website op 13 oktober vindt in het Rijksmuseum een symposium plaats rondom canonvorming in de vroegmoderne tijd. Nina Geerdink houdt tijdens dit symposium een korte ‘pitch’ over een van de auteurs die zij heeft beschreven: Katharina Lescailje (1649-1711). Emeritus hoogleraar Riet Schenkeveld-van der Dussen is langer aan het woord met een lezing getiteld ‘Hoe ‘Pan’ is het Poëticon?’ Bijwonen van het symposium is gratis, maar aanmelden verplicht. Het volledige programma en details over aanmelden vind je hier.