Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Agenda

3 november 2016
11:53
Filmtheater 't Hoogt, Hoogt 4, Utrecht

Presentatie documentaire en boek “Plots hel het werd”

the_battle_of_the_somme_film_image2_jpg__457x275_q85_crop-scale%20crop_subsampling-2Aanstaande donderdag 3 november wordt in ’t Hoogt de bijzondere documentaire ‘Plots hel het werd’ gepresenteerd. De documentaire en het bijbehorende boek gaan over de Nederlandse ontvangst van de Britse propagandafilm The Battle of the Somme die eind 1916 bioscoopzalen in Nederland en in Nederlands-Indië vulde. Deze film toonde het publiek voor het eerst hoe het er ‘in de eerste vuurlinie’ van de beruchte veldslag aan toe ging en had een grote invloed op de toeschouwers. Het gedicht ‘Het verhaal van den provinciaal’ van Jac. van Looy vormt een unieke weerslag van deze filmervaring. In ‘Plots hel het werd’ staat het gedicht van Van Looy centraal; de documentaire combineert de tekst van het gedicht met het originele beeldmateriaal van The Battle of the Somme

Buelens-Plots-werd-hel‘Plots hel het werd’ is een van de resultaten van het Europese onderzoeksproject naar culturele ontmoetingen tijdens de Eerste Wereldoorlog, ‘Cultural Exchange in a Time of Global Conflict: Colonials, Neutrals and Belligerents during the First World War’ (CEGC). Geert Buelens en Tessa Lobbes werkten drie jaar lang aan het project, dat deze week officieel wordt afgerond met de voorstelling van de documentaire, een symposium op 4 november en een tentoonstelling in de Universiteitsbiblioteek aan de Drift. De documentaire ‘Plots hel het werd’ onder regie van Leo van Maaren en het bijbehorende boek zijn gemaakt door de Stichting ‘Jazz van het Bankroet’ en Uitgeverij Huis Clos in samenwerking met CEGC.

Aan de documentaire en het boek werkten naast Geert Buelens en Tessa Lobbes ook Laurens Ham en Fabian Stolk mee.

De presentatie begint om 16.30 uur, kaarten koop je hier.