Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Onderwijs

Taalonderwijs aan vluchtelingen

Anne KerkhoffOp 2 november gaf Anne Kerkhoff (Fontys Hogeschool) een gastcollege over vluchtelingen en taal. Het eerste deel van het college bestond uit een les Servo-Kroatisch door Marko Simonovic waarin geen woord Nederlands of Engels werd gesproken. Bovendien werd uitsluitend van het Cyrillisch schrift gebruik gemaakt. De ervaring van het les krijgen in een wildvreemde taal was indrukwekkend en er werd over nagepraat met een achttal vluchtelingen uit Syrië, Irak, Soedan en Albanië die deze ervaring niet lang geleden ook hebben gehad. Vervolgens vertelde Anne Kerkhoff over het beleid en de (weerbarstige) praktijk van het (taal)onderwijs aan vluchtelingen.

Het was voor de deelnemers aan dit gastcollege een bijzondere ervaring. Voor degenen die 2 november aanwezig waren en die zich actiever met deze problematiek willen bezighouden, of voor degenen die er niet waren maar die door dit stukje tekst aan het denken zijn gezet: je kunt je opgeven als taalcoach en daarmee een bijdrage leveren aan het leren van Nederlands door vluchtelingen en andere nieuwe migranten. Neem een kijkje op deze website: http://www.taaldoetmeer.nl/taalcoaching/vrijwilligers-tc/. Er zijn nog altijd taalcoaches nodig!

De vluchtelingen die bij het college aanwezig waren vinden het leuk om contact te leggen met Nederlandse studenten, met de bedoeling om in een groepje af en toe eens informeel in het Nederlands te kletsen. Een soort language café in het klein (zie daarvoor https://www.meetup.com/Language-Cafe-Utrecht/).  Ben je geïnteresseerd, stuur dan even een mailtje naar Jacomine Nortier: j.m.nortier@uu.nl