Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Agenda

12 november 2016
12:00 - 13:00
Auditorium van het Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Sint-Maartenliedjes door de eeuwen heen

Wandtegel in blauw en wit met in reliëf vijf lopende Sint-Maartenszangertjes met lampions (Jac Bongaerts)

Wandtegel in blauw en wit met in reliëf vijf lopende Sint-Maartenszangertjes met lampions (Jac Bongaerts)

Vrijdagavond gaan kinderen overal in het land weer met hun lampionnen langs de deuren om Sint-Maartenliedjes te zingen. In Utrecht staat het feest dit jaar in bijzondere belangstelling: in 2016 is het 1700 jaar geleden dat Sint Maarten, de schutspatroon van de stad, werd geboren.

In samenwerking met het Catharijneconvent organiseert de Universiteit Utrecht daarom een speciaal lezingenprogramma. Op zaterdag 12 november geven Dieuwke van der Poel en Cécile de Morrée een lezing waarin ze de achtergronden van de traditie belichten: welke liedjes zijn er door de eeuwen heen gezongen, zijn de liedjes altijd door kinderen gezongen of (ook) door volwassenen, en wat is eigenlijk het verband tussen liedjes, lampionnen en Sint-Maarten? Het Kinderkoor van Koorschool Senta zal de lezing met Sint-Maartenliedjes opluisteren.

Dr. Dieuwke van der Poel is universitair hoofddocent Nederlandse literatuur tot 1500 aan de Universiteit Utrecht. Zij is een specialist op het gebied van het laatmiddeleeuwse lied. Cécile de Morrée MA is als promovendus verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzoekt religieuze liedverzamelingen die zijn geschreven in het Middelnederlands.

De toegang is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum. Aanmelden kan tot uiterlijk één werkdag van tevoren, vóór 17.00 uur, bij voorkeur via mail:

info@catharijneconvent.nl

Of telefonisch: 030-231 38 35 tijdens kantooruren van 9:00 -17:00 uur.

Zie voor meer informatie bovenstaande link.