Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Bloemlezingen en bordspellen: Utrechtse letterkundigen in ‘De Groene Amsterdammer’

Een sterke vertegenwoordiging van Utrechtse letterkundigen in De Groene Amsterdammer van deze week:

PfeijfferKila van der Starre bespreekt de positie van poëzie buiten het boek in twee nieuwe Nederlandstalige poëziebloemlezingen, te weten De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten van samensteller Ilja Leonard Pfeijffer en Dichters uit de bundel. De moderne Nederlandstalige poëzie in 400 gedichten, samengesteld door Chrétien Breukers en Dieuwertje Mertens. In Nederland lezen meer mensen poëzie op het internet dan in boeken en in Vlaanderen trekken poëzie-evenementen meer bezoekers dan een gemiddelde poëziebundel verkoopt, maar hoe gaan hedendaagse bloemlezers om met het feit dat poëzie vooral buiten het boek leeft? In beide besproken boeken zijn gedichten gekozen die hiervóór enkel buiten het boek bestonden, zoals gedichten van poetry slammers en poëzie die enkel online of in kranten heeft gestaan. Maar is een papieren bloemlezing wel het juiste medium om dat soort poëzie in te verzamelen?

nieuw amsterdamFeike Dietz, Laurens Ham en Saskia Pieterse richten zich op een onderwerp dat vooral tijdens de feestdagen zeer actueel is: bordspellen. Zij werpen een cultuurkritische blik op verschillende recente bordspellen, waarbij ze zich concentreren op spellen met een koloniale insteek. Wat doen we eigenlijk op het moment dat we op een speelbord indianen verdrijven met een kopje warme chocolademelk erbij? En wat zegt het over onze tijd dat er tegenwoordig zoveel spellen op de markt zijn die juist over processen van kolonisering gaan?

Beide artikelen zijn te lezen via Blendle:

https://blendle.com/i/de-groene-amsterdammer/soms-moeten-alle-mannen-even-weg/bnl-groeneamsterdammer-20161207-1_52_1

https://blendle.com/i/de-groene-amsterdammer/gezellig-indianen-verdrijven-bij-een-kopje-chocolademelk/bnl-groeneamsterdammer-20161207-1_42_1