Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Media-aandacht voor Stemwijzeronderzoek Bregje Holleman

De verkiezingen van 15 maart komen steeds dichterbij, dus raadplegen we massaal online stemwijzers. Die kunnen echter verkeerd advies uitbrengen door verwarrende stellingen, vertellen dr. Bregje Holleman (taalbeheersing) en dr. Naomi Kamoen (voorheen taalbeheersing UU,inmiddels CIW bij Universiteit van Tilburg) op NEMO Kennislink (3 maart).

Van september 2012 tot september 2016 deden Holleman en Kamoen onderzoek naar online stemwijzers, in het onderzoeksproject ‘Voting Advice Via Internet‘, samen met Claes de Vreese en Jasper van de Pol (Politieke Communicatie, UvA). Het onderzoek draaide om de vraag in hoeverre stemhulpen bijdragen aan een beter begrip van politiek (‘politieke geletterdheid’). Met welke motivatie gebruiken mensen stemhulpen? Wat is het effect? In 2014 onderzocht ze stemhulpen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Daaruit bleek dat de manier waarop stellingen geformuleerd zijn van invloed zijn op de antwoorden. Stemhulpgebruikers zijn het namelijk vaker oneens met de negatieve stelling, dan eens met het positieve equivalent. Ook leidde de formulering met enige regelmaat tot onduidelijkheid of onbegrip, en daarmee tot verkeerd stemadvies.

Stemhulpen zitten allemaal verschillend in elkaar, en leiden daarom tot verschillende adviezen. Het advies aan de stemmer is daarom ook om het advies van de stemhulp niet klakkeloos over te nemen, maar het overzicht van issues en standpunten dat de stemhulpen bieden als startpunt te gebruiken om meer inzicht te krijgen in de eigen positie… Bregje Holleman vertelde hierover ook kort aan dagblad Trouw (11 maart, blz 4/5). Daarnaast was zij onlangs in het consumentenprogramma Kassa te horen en zien over het gebruik van stemhulpen – waarin ook Jasper van de Pol, die in december 2016 binnen het project aan de UvA promoveerde werd opgevoerd. Rondom de lancering van de Stemwijzer (februari 2017) figureerde hij ook prominent in diverse andere media, zoals het RTL-nieuws en de nieuwssite van de NOS.