Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Onderwijs

Hoofts Achilles en Polyxena op het Muiderslot: verslagje

Naar het Muiderslot zijn de LEGO-kastelen gemodelleerd. Een Vlaams vroegmodernist met jonge kinderen kan het weten. Waar de LEGO-bouwer het, naast plastic steentjes, moet hebben van fantasie werd voor de Utrechtse vroegmodernistenafvaardiging in Muiden alles ingevuld.
Voor vroegmodern toneel van theatergroep Kwast reisde een klein gezelschap op 16 maart af naar het Muiderslot. Ik hoor de belletjes al rinkelen: 16 maart, de verjaardag van P.C. Hooft. Hij zou 436 geworden zijn. In zijn oude huis trakteerde Hooft elke bezoeker postuum op een mandarijntje.
Hoofts Achilles en Polyxena, geschreven op de leeftijd dat jongeren nu rijles volgen, werd opgevoerd in de (door kaarsenkandelaars verlichte) ridderzaal van het slot. De acteurs kregen pas in de middag de tekst voor ogen en droegen voor van papier. Dat leverde olijke improvisatiestukken op, maar ook vurige vroegmoderne verhandelingen.
Ogenschijnlijk handelt het stuk over een klassieke liefde tussen Griekse held en Trojaanse schone, maar het kaarslicht belichtte behalve een beetje romantiek vooral de bloedige strijd die ermee gepaard ging. ‘Love hurts’, zong Nazareth ooit. Een wijze les, net als de les dat vroegmodern toneel van lippen kan spatten zoals dat moeilijk van papier kan. Wie gaat er volgende keer mee?