Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Onderzoek

Modern-letterkundigen in themanummer Kunsttijdschrift Vlaanderen over poëzie vandaag

Onlangs verscheen het nieuwe nummer van Kunsttijdschrift Vlaanderen, dit keer met het themadossier De woorden en de wegen: Hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Het nummer, samengesteld door de Vlaamse dichter Xavier Roelens en UU-docent Laurens Ham, bespreekt tendensen in de jonge poëzie in Nederland en Vlaanderen en de ‘gemeenschapsvormen’ waarin poëzie zich vandaag de dag uit. Niet alleen staan 13 dichters gebloemleesd die aan het begin van hun oeuvre staan, ook de ‘wegen’ die jonge dichters tegenwoordig bewandelen om zichzelf te ontwikkelen worden in het nummer uitgebreid besproken. Zo schrijven modern letterkundigen Jeroen Dera en Kila van der Starre respectievelijk over chapbooks en poetry slams, behandelt Sylvie Marie de literaire website Meander, schrijft Erik Lindner over schrijfopleiding en Laurens Ham over de intermediale fora voor jonge dichters, waaronder de Nijmeegse organisatie Wintertuin en de spoken word-scene. In interviews met dichters Mieke van Zonneveld, Charlotte Van den Broeck en het voormalig dichterscollectief Omfloerst wordt onder meer besproken of er vandaag nog herkenbare ‘groepjes’ of avant-gardes bestaan.

Het nummer eindigt met vier stellingnames van essayisten/dichters: Runa Svetlikova, Bart Van der Straeten, Dieuwertje Mertens en Harm Hendrik ten Napel en Roelof ten Napel bespreken wat hun visie is op heden en toekomst van de Nederlandstalige poëzie. Drie van deze bijdragen vormen de basis van een avond die op donderdag 11 mei rond dit nummer in Brussel wordt georganiseerd. Runa Svetlikova, Bart Van der Straeten en Harm Hendrik ten Napel gaan in gesprek met Xavier Roelens over de tendensen in de poëzie van vandaag (vanaf 19.30 uur in Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6 in Brussel). Meld je aan via kunsttijdschriftvlaanderen@skynet.be.