Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Onderwijs

Sneak preview: Jacomine Nortier over de toekomst van de neerlandistiek

Aanstaande woensdag wordt het lustrumjaar van de Neerlandistiek Utrecht afgesloten met een feestelijke borrel voor academici en studenten die betrokken zijn bij de afdeling Nederlands. Bij deze gelegenheid wordt onder meer de korte film gepresenteerd waar Levi Remijnse en Annika van Bodegraven het afgelopen halfjaar aan hebben gewerkt; zij spraken met academici, alumni en studenten over de positie van de neerlandistiek in Utrecht, van vandaag de dag tot de komende 20 jaar.

Voor het zover is, presenteren we nog één visie op de neerlandistiek die in de film de revue zal passeren: die van Jacomine Nortier, universitair hoofddocent Nederlandse Taalkunde:

‘Er is de laatste tijd veel discussie over het gebruik van het Engels binnen de universiteit. Op veel universiteiten is ervoor gekozen om het grootste deel van het onderwijs in het Engels aan te bieden. Bij de opleiding Nederlands in Utrecht hebben we deze discussie ook met verschillende groepen studenten gevoerd. En die moeten daar eigenlijk niks van hebben. Zij voeren fantastische argumenten aan om hard te maken dat het geen goed idee zou zijn om het Engels als instructietaal in te voeren in het wetenschappelijk onderwijs. Als ik die argumenten hoor, denk ik: als deze studenten straks de toekomst van de vakgroep zijn, dan zit het wel goed met de neerlandistiek!’