Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Onderzoek

Geert Buelens over de ‘Summer of Love’ in VN en Knack

Aankomend jaar verschijnt bij Ambo Anthos het langverwachte nieuwe boek van Geert Buelens: De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis. In deze studie kantelt Buelens het bestaande beeld van het decennium en vult het aan. Door bijvoorbeeld de artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië te belichten, laat hij zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden.

Deze zomer verschenen er alvast twee voorproefjes: Vrij Nederland en Knack plaatsten fragmenten uit het hoofdstuk over 1967, toen de ‘Summer of Love’ plaatsvond. Buelens maakt inzichtelijk hoe het tot dit hoogtepunt van hippiedom kon komen en hoe deze mythische zomer, dit jaar precies 50 jaar geleden, tot op de dag van vandaag onvergetelijk blijft

Wie bij het lezen van de voorpublicaties een toepasselijke soundtrack zoekt: Pitchfork publiceerde afgelopen week de 200 Beste Albums van de Jaren Zestig.