Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

MOOC Middelnederlands

Sinds 8 november 2017 staat de MOOC Middelnederlands online. Deze Massive Open Online Course, die de oudste teksten combineert met de nieuwste onderwijstechnieken, bevat educatieve filmpjes over de hoogtepunten uit onze middeleeuwse Nederlandstalige literatuur. De MOOC is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en kwam tot stand door een nooit eerder vertoonde samenwerking van meer dan 35 mediëvisten uit Vlaanderen en Nederland. Vanuit de UU waren Bart Besamusca, Frits van Oostrom, Dieuwke van der Poel en Paul Wackers bij het project betrokken.

De MOOC, die zich richt op scholieren, leerkrachten, studenten en een breed publiek van geïnteresseerden, brengt in twaalf gefilmde colleges, die elk bestaan uit een reeks korte dynamische kennisclips, de belangrijkste onderwerpen uit de Middelnederlandse literatuurgeschiedenis over het voetlicht. Er worden niet alleen stukjes Middelnederlands voorgelezen, de literatuur wordt ook in beeld gebracht: unieke stukken als de Beatrijs-codex, het Gruuthuuse-handschrift en het handschrift-Van Hulthem zijn speciaal voor deze filmpjes uit de kluis gehaald.

De MOOC Middelnederlands is gekoppeld aan een licentie die het verder verspreiden van het materiaal aanmoedigt en is te vinden op de website van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde: www.moocmnl.kantl.be.