Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Publicatie

Nieuw: Bundels van het nieuwe millennium

In de Poëzieweek (de laatste week van januari) verschijnt de essaybundel Bundels van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw.  Carl De Strycker en Jeroen Dera stelden het boek samen. In 26 hoofdstukken staan 26 Nederlandstalige poëziebundels uit de 21e eeuw centraal.

Roel Smeets schreef een bijdrage over Eiland berg gletsjer (2011) van Anne Vegter, Obe Alkema stelt in zijn hoofdstuk Spuit je ralkleur (2005) van Astrid Lampe centraal, Laurens Ham besteedt in het boek aandacht aan Tempel (2013) van Mustafa Stitou en Kila van der Starre schreef over De zon en de wereld (2003) van Arjen Duinker.

Uitgeverij Vantilt schrijft over het boek:

“Sinds 2000 zijn er in Nederland en Vlaanderen vele honderden dicht- bundels verschenen. Als je die productie overziet, merk je een grote diversiteit en veelkantigheid: van klassieke sonnettencycli tot boeken waarin met de hand is bijgeschreven, van bundels met bijgevoegde cd’s tot hedendaagse epische poëzie. Dit boek presenteert 26 essays over evenzoveel poëziebundels, die elk een opvallende plek opeisten in de recente literatuurgeschiedenis of een scharnierpunt betekenden in het oeuvre van hun maker. De anticanto’s van H.H. ter Balkt, de totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar, het ontij van Anneke Brassinga, de totale vlam van Peter Verhelst, de gletsjer van Anne Vegter, de buitendeur van Charles Ducal: deze en andere bijzondere bundels worden doorgelicht door de beste poëzielezers van vandaag. Samen met Dichters van het nieuwe millennium (2016) levert Bundels van het nieuwe millennium een staalkaart van de Nederlandstalige poëzie in de 21e eeuw.”

Hier kun je het boek bestellen.

Hier kun je meer lezen over de voorloper van dit boek: Dichters van het nieuwe millennium (2016).