Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Agenda

12 maart 2018
20:00 - 22:00
TivoliVredenburg Utrecht, Cloud Nine

De onverwachte jaren zestig: boekpresentatie Geert Buelens in Tivoli

Op 12 maart organiseren Tivoli, het Literatuurhuis, deBuren, het Center for the Humanities (UU) en Ambo/Anthos een avond over de jaren zestig, naar aanleiding van de verschijning van De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis; het langverwachte nieuwe boek van Geert Buelens waarin het gehate en geliefde decennium voor het eerst in een mondiaal perspectief wordt gepresenteerd.

Van de site van TivoliVredenburg:

Vol vaart neemt Buelens ons, aan de hand van film- en muziekfragmenten, mee terug:

  • Met columnist Hadjar Benmiloud bespreekt hij de opkomst van het feminisme en de seksuele revolutie – hoe hangen deze ontwikkelingen met elkaar samen? En wat betekenen ze in tijden van #metoo?
  • Met publiciste Tracy Metz bekijkt hij de parallellen tussen de strijd voor gelijke rechten door de burgerrechtenbeweging en de huidige spanningen tussen wit en zwart in de VS.
  • Met schrijver Dalilla Hermans gaat hij na welke invloed migranten uit onder meer Afrika en Zuid-Amerika uitoefenden in het tot dan toe ‘witte’ Westen.
  • Ook laat Buelens zien welke spannende, innoverende kunst en films in de jaren zestig in het – voor westerse ogen grijs en saaie – Communistische Oostblok gemaakt werden.
  • Singer-songwriter Sabrina Starke brengt een ode aan Nina Simone – een van de bekendste iconen van het zwarte protest.

De avond staat onder leiding van journaliste Sophie Derkzen.

Zie ook het Facebook-event.