UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Onderwijs

Eerstejaarsstudenten op bezoek in de KB

Studenten van de cursus Vroegmoderne Tijd bezochten dinsdag 27 maart de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Eerstejaarsstudent Nederlands Maxime Dauphin schreef hierover een blog.

Een schoolreisje net als vroeger

Het was weer een authentiek schoolreisje. Te laat aankomen op de plek van bestemming door problemen met het vervoer en met zijn allen niet zo onopvallend giechelen om het feit dat er pornoblaadjes bestaan. Kinderen van 10 die naar de dierentuin gaan? Nee, hoor. Volwassen intellectuelen in een waar heiligdom: de Koninklijke Bibliotheek.

De bibliotheek is samen te vatten in twee woorden met een uitroepteken: zoveel boeken! Echt, om zielsgelukkig van te worden. Vooral de speciale collectie was echt bijzonder mooi. Waarom maken ze boeken tegenwoordig niet meer zo mooi? Ik zou er heel veel voor over hebben om zo’n prachtig boek met metalen sluiting in mijn kast te hebben staan. Ook boeken die ze extra breed maakten zodat je met zijn tweeën kon lezen, mis ik in de hedendaagse wereld. Weet je hoe moeilijk het is om stiekem met iemand mee te lezen in de trein met die smalle boekjes? Ook heel leuk natuurlijk om werken van schrijvers die je op scans hebt bestudeerd in het echt te zien. Zoals het embleemboekje Sinnepoppen, de roman Sara Burgerhart en Erasmus’ Lof der zotheid. Zo bijzonder dat dat allemaal zo goed bewaard is gebleven dat wij het nog konden zien.

Het magazijn waar we beneden ook mochten kijken leek eindeloos. De droom van iedere boekenliefhebber, een eindeloos uitgestrekte ruimte gevuld met boeken. Aan het einde van het uitje was iedereen natuurlijk heel druk, na zolang stil te zijn geweest. Want diep van binnen zijn we allemaal nog gewoon kinderen. Kinderen die liever naar oude boeken dan naar leeuwen gaan kijken.