Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

RMA-alumna Aafje de Roest wint Vliegenthart Scriptieprijs

Vanmiddag won Aafje de Roest (24), onze alumna van de onderzoeksmaster Nederlandse letterkunde, de Vliegenthart Scriptieprijs 2017. De Roest onderzocht in haar scriptie ‘Buurtvaders: een kritische lezing van de performance van represent door vier Nederlandse hiphopartiesten’ de rol van de uitvoering van represent, het herhaaldelijk vertellen over het leven op straat.

De jury bekroonde het onderzoek van De Roest ‘omdat het gedurfd maar ook succesvol buiten de gebaande paden treedt’. In het juryrapport worden De Roests intelligente benadering, prettige schrijfstijl en zelfbewust-kritische onderzoekshouding geprezen. Ook de zorgvuldigheid van haar onderbouwingen en het interdisciplinaire karakter van haar scriptie wisten de leden van de jury volgens het juryrapport sterk te charmeren: ‘Door teksten, interviews en performances van rappers Hef, Broederliefde, Ares en Killer Kamal te analyseren op hoe ze uiting geven aan de manier waarop zij Nederland en de rest van de wereld bezien, weet Aafje overtuigend te betogen dat globaliserende hiphoptrends uit de VS een heel lokaal maar toch geloofwaardig karakter weten te behouden wanneer ze in de Nederlandse context worden gebruikt.’

We feliciteren Aafje en haar begeleiders Geert Buelens en Saskia Pieterse van harte met deze prachtige prijs!