UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Geert Buelens maakt Mei ’68 Playlist voor Canvas

Terwijl de tweede druk van De jaren zestig ondertussen is verschenen, toert Geert Buelens naar aanleiding van zijn boek en 50 jaar Mei ’68 door de Benelux.

23 april: Brussel

Op 23 april modereerde hij in Brussel een debat over de erfenis van ’68 en de universiteit vandaag de dag: van wie en voor wie is de universiteit? Yannick Geens deed voor DeBuren helder en bondig verslag van de debatten die onderzoekers als Mineke Bosch, Gita Deneckere en Marc van Oostendorp voerden, lees het hier terug.

30 april: Culture Club 

Voor Culture Club van Canvas maakte Buelens een fantastische Mei ’68 Playlist, mét toelichting. Bijvoorbeeld bij de oorwurm ‘Mah Na Mah Na’ van Piero Umiliani:

Revolutie en geweld waren lang niet de enige thema’s van het jaar. Dit komt uit de soundtrack van een Italiaanse sexploitatie/softpornofilm over vrije Zweedse zeden. Dat deze muziek in 1968 gemaakt werd voor een scène waarin blonde meisjes uit een sauna huppelen, zet uiteraard de Muppetsaflevering in perspectief die het liedje wereldberoemd zou maken.

Ook te beluisteren via Facebook, klik hier.

Chantal Pattyn viert Mei ’68

2 mei: radiomarathon bij Klara

En op 2 mei was Buelens centrale gast in een radiomarathon over Mei ’68, van 17:00 tot 22:00 uur op Klara. Van de site:

In mei 1968 zette een studentenrevolte in Parijs de wereld in rep en roer. Op 2 mei 1968 werd ook Chantal Pattyn geboren. Op haar 50ste verjaardag ging ze op zoek naar de gebeurtenissen en de gevolgen van mei ’68, tijdens een extra lange uitzending van Pompidou in het Kaaitheater.

Buelens reflecteert in dit programma op de impact van Mei ’68. Ook zijn er interviews met Claude Blondeel en Paul Goossens, die allebei student waren in de roerige jaren. De uitzending is tot en met 2 juni terug te luisteren via deze link.