Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Agenda

23 mei 2018
16:00 - 22:00
KANAL, Brussel

Morgen: livestream pop-up marathondebat Geert Buelens over de erfenis van 1968

Op woensdag 23 mei vindt er in KANAL in Brussel iets heel bijzonders plaats: Geert Buelens gaat met zeven zeer verschillende gasten in gesprek over de erfenis van 1968. Nu is dat feit op zich misschien niet zo opzienbarend in deze herinneringsmaand, maar wat wél uniek is, is het format van het gesprek: dat is er niet. In een marathon van zeven uren gaat Buelens zonder script en zonder afspraken het debat aan met Stephanie Archangel, Omar Ba, Pol Dehert, Tom Lanoye, Emma Lesuis, Melat Gebeyaw Nigussie en Geerten Waling.

Het marathondebat loopt van 16:00 uur tot 22:00 uur en is via livestream te volgen. Het wordt gefilmd door het team van documentairemaker en regisseur Manu Riche, die samen met Buelens werkt aan een documentaire over de erfenis van de jaren zestig en de hedendaagse doorwerking daarvan.

‘Het langste gesprek ter wereld’, noemde Cees Nooteboom wat hij in Parijs meemaakte in die gedenkwaardige maand mei van het jaar 1968. In de hal van het bezette Odéon-theater dook een slogan op die de ambitie op scherp stelde: ‘Als het parlement een burgerlijk theater wordt, moeten alle burgerlijke theaters parlementen worden.’ En zo geschiedde. Wekenlang zou er dag en nacht tussen alle aanwezigen onderling gediscussieerd worden. Arbeiders, middenstanders, huisvrouwen, leraressen, kunstenaars, studenten en wie er verder maar passeerde, spraken in de afgeladen bonbonnière over alles wat hun op het hart lag.

Vijftig jaar later wordt er meer gecommuniceerd dan ooit tevoren, maar de vraag is of wat zich veelal op de sociale media afspeelt nog een ‘gesprek’ kan worden genoemd. En in de talkshows en interviews van de reguliere media vinden al evenzeer vooral schijngesprekken plaats – strak geformatteerde, veelal vooraf afgesproken woordenwisselingen gaan er door voor spontane conversaties.

In het marathongesprek onderzoeken Geert Buelens en zijn gasten wat er gebeurt wanneer ze het format laten voor wat het is en de spontaniteit toelaten. Kijk live mee via: https://livestream.com/kaaitheater/dejaren60

In samenwerking met deBuren, Kaaitheater, Kanal.Centre Pompidou en Ambo|Anthos.