UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Moi, le voisin bewerkt Nederlandse traditionals tot postfolkliedjes

Het Meertens Instituut bewaart een liedjesschat in haar archieven: zo’n 1370 afleveringen van het radioprogramma Onder de groene linde (1957-1993). Meertens-medewerker Ate Doornbosch reisde daarvoor met zijn bandrecorder heel Nederland door, om mensen op leeftijd de liedjes uit hun jeugd te laten zingen. Dat leverde een ware schat aan materiaal op: duizenden melodieën en teksten werden vastgelegd, terwijl ze anders vermoedelijk verloren zouden zijn gegaan. Tijdens de Nederlandse folkrevival in de jaren 70 en 80 werden deze liedjes graag door folkbands in het repertoire opgenomen; tegenwoordig zijn ze ontsloten op de Liederenbank, maar worden ze niet vaak meer gespeeld. Tot nu: Moi, le voisin, een band vol UU-alumni Nederlands, bracht deze week Hogelieder en de slieder en de kierekarikee uit, tien liedjes van Onder de groene linde tot postfolkliedjes bewerkt.

Moi, le voisin werd in 2005 gevormd door Benjamin van Vliet, Lot Broos en Laurens Ham, toen nog alle drie studenten Nederlands aan de UU (Laurens is er inmiddels docent-onderzoeker Moderne Nederlandse Letterkunde). De band bracht in andere bezettingen drie eerdere albums uit met eigen Engelstalig materiaal. Dit is het eerste met louter Nederlandstalige traditionals, met accordeonist en geluidskunstenaar Michiel van de Weerthof als vierde bandlid.

Albumpresentatie in het Muzieklokaal, foto: Kila van der Starre

Typerend voor de liederen is vooral de combinatie van een montere en aanstekelijke melodie met een vaak gruwelijke en gewelddadige tekst: er sneuvelen meerdere lichaamsdelen en heel wat mensen komen om het leven. In ‘Wat thans weer is geschied’ gaan er zelfs vier levens van politieagenten verloren. Tegelijk zitten de nummers vol humor en absurditeiten. De liedjes zijn een combinatie van gefantaseerde thema’s – de duivel speelt regelmatig een rol – en nieuwsliederen, die werden gebruikt om waargebeurde drama’s in de streek te verspreiden. Zo vertelt ‘Wat thans weer is geschied’ een Gronings drama uit 1929 na. Geert Buelens liet trouwens al eens een fragment uit dit nummer horen in een college dat hij gaf voor de Universiteit van Nederland (vanaf 06:35).

Hogelieder en de slieder en de kierekarikee is nu te luisteren op Spotify en in een kleine, exclusieve fysieke editie te bestellen op Bandcamp.