Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

DANS Colloquium on Research and Data: Women readers finding their literary foremothers

In de aanloop naar de boekenweek organiseert DANS op donderdag 21 maart een colloquium over digital humanities onderzoek naar vrouwelijke schrijvers en lezer vóór 1900. Tijdens het colloquium vindt ook de boekpresentatie plaats van het recent verschenen Economic Imperatives for Women’s Writing in Early Modern Europe, waarvan Nina Geerdink een van de redacteurs is. Klik hier voor meer informatie.

Programma

15:00 – 15:10 – Welcome  – Suzan van Dijk: “Moeder de vrouw was meestal geen schrijfster (en v.v.)” (10 min)

15:10 – 16:00 – Infrastructural aspects – Standards, networking, practices

  • Sally Wyatt (Maastricht University): Gender Standards in Computer and Library Science: Implications for research in the humanities and the social sciences  (20 min)
  • Henk van den Berg, Jerry de Vries, and Andrea Scharnhorst (DANS, KNAW): Data curation and data archiving at different stages of the research process. The case of archiving different instantiations of the NEWW VRE  (20 min)
  • Short discussion

16:00 – 16:50 – Research aspects – Opportunities for presenting and studying women writers

  • Lia van Gemert (UvA) and Nina Jongen (UvA, trainee at Huygens ING): Engaging students in research and dissemination projects: investigating Dutch 18th-century female authorship and paving the way for an Amsterdam Time Machine  (20 min)
  • Janouk de Groot (assistant at Huygens ING in the KDP Dutch women authors project): Demonstrating the tool, in particular the way of taking into account factors as motherhood or economic imperatives in research about early women authors? (15 min)
  • Discussion
  • Presentation the second volume of the Women Writers in History series: Carme Font Paz and Nina Geerdink (eds.), Economic imperatives for women’s writing in early modern Europe (Leiden, Brill, 2018)

16:50 Closing and reception