Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Straatpoëziewandelingen, straatpoëziefietstochten en poëzieworkshop

Straatpoëzie

Dit voorjaar kun je mee op straatpoëziewandelingen en straatpoëziefietstochten door Utrecht. Kila van der Starre, UU-docent bij Moderne Nederlandse Letterkunde, toont verschillende straatgedichten in Utrecht en vertelt tijdens de wandelingen en fietstochten over haar onderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’ in het algemeen en ‘straatpoëzie’ in het bijzonder. Wie heeft de vele straatgedichten in Utrecht geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Is straatpoëzie een nieuw fenomeen? En waarom bestaat het eigenlijk?

In 2017 lanceerde Van der Starre in het kader van haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht de website Straatpoezie.nl. Op die site kan iedereen voorbeelden aanmelden van gedichten die dag en nacht te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. Het is de eerste keer dat er structureel een inventarisatie wordt gemaakt van de straatpoëzie in de Lage Landen.

Ondertussen staan er meer dan 2.000 gedichten op de kaart. Tijdens de wandelingen en fietstochten vertelt Van der Starre ook over die data. Waar zijn de meeste straatgedichten te lezen? En welke dichter komt het vaakst voor in onze openbare ruimte?

 

Duur en kosten

Tijdens de straatpoëziewandeling en straatpoëziefietstocht neemt Van der Starre de deelnemers mee op een ontdekkingstocht van 2,5 uur (inclusief een halfuur pauze). Deelname bedraagt 15 euro per wandeling of fietstocht, dit is inclusief een pauzedrankje in De Utrechtse Boekenbar.

Let op: de straatpoëziewandeling is dezelfde als die Van der Starre leidde in 2018. De straatpoëziefietstocht daarentegen is geheel nieuw, deze bevat geen gedichten die ook in de wandeling voorkomen.

Het is natuurlijk mogelijk om zowel aan een wandeling als aan een fietstocht deel te nemen, op dezelfde dag of op op verschillende data. Geef je dan voor beide op (dus via twee formulieren, zie hieronder).

Data en tijden

Op onderstaande data en tijdstippen kun je meegaan om Utrechtse straatpoëzie te ontdekken. Reserveren is verplicht. Dit doe je door op de link achter de gekozen datum en tijd te klikken en het formulier in te vullen.

Je reservering is pas compleet wanneer je de deelnamekosten (€15,- per persoon) hebt overgemaakt naar NL13INGB0007963389 t.n.v. De Utrechtse Boekenbar. Vermeld hierbij: [naam] + [straatpoëziewandeling OF straatpoëziefietstocht] + [datum van de wandeling of fietstocht].

Planning

Telkens geldt de volgende planning:

Straatpoëziewandeling
11:50 uur verzamelen onder de Domtoren
12:00 uur vertrekken
13:00 – 13:30 uur pauze bij De Utrechtse Boekenbar (drankje inbegrepen)
14:30 uur weer terug onder de Domtoren

Straatpoëziefietstocht
14:50 uur verzamelen op het Jaarbeursplein
15:00 uur vertrekken
16:00 – 16:30 uur pauze bij De Utrechtse Boekenbar (drankje inbegrepen)
17:30 uur weer terug op het Jaarbeursplein

* Voor de straatpoëziefietstochten geldt dat je zelf een fiets moet meenemen. Mocht je van buiten Utrecht komen: op het Jaarbeursplein kun je een OV-fiets huren bij de fietsenstalling onder de trap (Jaarbeursplein 14). Vanuit de centrale stationshal loop je richting de Jaarbeurs. Je loopt de trap af en vindt de fietsenstalling aan de rechterkant. Hier vind je meer informatie over het huren van een OV-fiets op het Jaarbeursplein.

Vragen

Voor inhoudelijke vragen over de activiteiten kun je contact opnemen met Kila van der Starre: K.A.vanderStarre@uu.nl

Voor vragen over de reserveringen en betalingen kun je contact opnemen met Tim van den Hoed van De Utrechtse Boekenbar: tim@deutrechtseboekenbar.nl

Poëzieworkshop

Naast bovenstaande straatpoëziemiddagen organiseren Tim van den Hoed en Kila van der Starre op vrijdagavond 3 mei 2019 een poëzieworkshop, voor iedereen die meer poëzie wil lezen en schrijven. Klik hier voor meer informatie over die workshop.