UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Uncategorized

De Wilhelmus Challenge: Els Stronks op Radio 5

Het radioprogramma Open Huis (NPO 5) besteedde deze week twee keer aandacht aan de Wilhelmus Challenge: een wedstrijd die was opgezet tijdens het Digital Humanities 2019 congres in Utrecht afgelopen week. De deelnemers van die conferentie konden met hun algoritmen proberen nog betere resultaten te halen in het stylometrisch onderzoek dat Mike Kestemont, Els Stronks, Martine de Bruin en Tim de Winkel in 2016 uitvoerden. Folgert Karsdorp van het Meertens Instituut zette nu de datasets voor de onderzoekers klaar.

Els Stronks over de wedstrijd: https://www.nporadio5.nl/openhuis/gemist/uitzending/657545/11-07-2019 (na 36 minuten)

Els Stronks over de uitslag: https://www.nporadio5.nl/openhuis/gemist/uitzending/657546/12-07-2019 (na 1 uur en 32 minuten)

De uitkomst van de wedstrijd was verrassend: sommige onderzoekers wezen met enorme betrouwbaarheid juist niet op Marnix (tot 2016 veelgenoemd als auteur) of Datheen (die in 2016 als kandidaat uit de bus kwam). Maar kwamen met die betrouwbaarheid wel op David Joris, die al een jaar of toen voor het Wilhelmus geschreven werd, overleden was. We puzzelen dus weer verder, nu met steun van een aantal nieuwe onderzoekers want de deelnemers aan deze competitie willen graag met ons meewerken.