UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Onlangs verschenen: Het literair klimaat 2010-2019

Onlangs verscheen Het literair klimaat 2010-2019, een boeknummer van tijdschrift DW B onder redactie van Laurens Ham en Sven Vitse. Het nummer presenteert in tien essays voor het eerst een overzicht van toonaangevende ontwikkelingen in de Nederlandstalige literatuur van dit decennium.

In de 21e eeuw is de periode van de grote literaire bewegingen én stromingen voorbij, zo hoor je wel eens rondzingen. Geen poëticale of polemische schermutselingen maar maatschappelijke discussies zouden het literair klimaat van vandaag beheersen. Hoe heeft de Nederlandstalige literatuur zich tussen 2010 en 2019 ontwikkeld, in een cultuur die steeds dieper beïnvloed wordt door andere media en door het vrijemarktmodel? Hoe heeft Instagram de poëzie veranderd, wat is de impact van Das Mag geweest, en wie zijn de beste millennialdebutanten?

Naast de samenstellers werkten ook aan het themanummer mee: Saskia Pieterse, Sander Bax, Fiep van Bodegom, Geert Buelens, Kila van der Starre, Anne Sluijs, Jeroen Dera, Yra van Dijk en Esther Op de Beek.