Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Kila van der Starre vertelt in De Morgen over Instagrampoëzie

Op 19 november 2019 stond er een artikel in de De Morgen over Instagrampoëzie, waarin Kila van der Starre van de afdeling Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, werd geïnterviewd over haar onderzoek naar Instagrampoëzie. Ook Stefaan Goossens, medewerker van het Poëziecentrum in Gent, en de Vlaamse dichter Siel Verhanneman werden bevraagd door Dirk Leyman.

Een citaat uit het artikel:

Literatuurwetenschapper Kila van der Starre, die aan de Universiteit Utrecht onderzoek verricht naar het fenomeen, ziet toch vooral light verse en feelgoodpoëzie aanslaan. “Veel dichters – zoals Tim Hofman – werken met humoristische poëzie vol zelfspot en putten uit de traditie van Toon Hermans, Drs. P en Annie M.G. Schmidt. Niet voor niets worden Instagram-gedichten weleens gecatalogeerd als ‘instappoëzie’: het is laagdrempeliger en het effent misschien het pad naar moeilijker dichtvormen. Toch merk je dat in de Engelstalige wereld zwaardere thema’s als rouw, emancipatie, lichamelijkheid, seksueel geweld en discriminatie wél degelijk worden aangesneden. Verder is er ongetwijfeld een generatiekloof. Oudere dichters of critici kijken weleens hoofdschuddend en meewarig neer op socialemediapoëzie.”

Lees het artikel hier online.