Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Onderzoek

Boek Op de vuist van Laurens Ham verschenen

Onlangs verscheen het boek Op de vuist. Vijftig jaar politiek en protestliedjes in Nederland van docent moderne Nederlandse letterkunde Laurens Ham. Het is het eerste boek waarin systematisch aandacht wordt besteed aan Nederlandstalige protestliedjes van midden jaren zestig tot nu.

Het boek begint met Boudewijn de Groots eerste liveconcerten tijdens de provoprotesten van 1966, en eindigt met het antiracismeprotest van 2020 waarin onder meer rapper Akwasi een heel zichtbare rol speelde. Maar het gaat ook over Den Uyls ‘vormingscultuur’ van midden jaren zeventig en de plek van de groepen Bots en Proloog daarin, over het kruisrakettenprotest van de vroege jaren 80, over hoe punk en kraken rond 1980 samen op gingen, over racismedebatten rond de gabber en de hiphop en over de rol van de boerenrock in boerenprotesten.

Afgelopen dagen kreeg het boek op verschillende plekken aandacht, zowel nationaal als regionaal. Zo verschenen er interviews in Trouw en Het Parool en waren er radio-items in onder meer Nieuwsweekend en Volgspot (vanaf 1:07:00). Een heel uitgebreid gesprek werd opgenomen door Radio NH.

Bij het boek hoort ook de website protestliedjes.nl en een Spotifyplaylist met bijna 130 Nederlandstalige protestliedjes, ‘Nederlandse protestliedjes’.