UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Virtueel Colloquium Neerlandicum

Voortvarend Nederlands!

Hoe beïnvloedt politiek de literatuur?

Virtueel Colloquium Neerlandicum

DEN HAAG           Donderdag 17 juni            

Nederlands Wereldwijd in een chatroom! Kijk en doe mee op 17 juni met Voortvarend Nederlands! Virtueel.

Op 17 juni om 16:00uur praten we over imagologisch stereotypisme. Centraal staat de beeldvorming over de Balkan en de invloed van politieke bewegingen op literatuur. Michelle van Dijk schreef Darko’s lessen over de Servische Darko die volwassen wordt in het heden van de Rotterdamse working class. Johan de Boose toont de kracht en kwetsbaarheid van Europa via Kroatië in zijn De poppenspeler en de duivelin. Emeritus-hoogleraar Jelica Novacovic (Belgrado) praat met deze auteurs en met Toni Bandov (Zagreb) over imagologie in literatuur. Aan tafel zit ook de winnaar van de Jan Brouwer Scriptieprijs: Niels Mulder. Hij schreef Literair ramptoerisme en redactionele bekentenissen. Over metafictie en balkanisme in De spelers (2009) van Manon Uphoff en Darko’s lessen (2017) van Michelle van Dijk.

Voortvarend Nederlands! is afgelopen 20 mei geopend door Algemeen Secretaris van de Taalunie Kris van de Poel. De aflevering Stemmen uit de Internationale Neerlandistiek is te bekijken op het YouTube-kanaal van de IVN.

In de meerdelige serie Voortvarend Nederlands! Virtueel komen veel verschillende thema’s en mensen voorbij. Er is aandacht voor boeken, vertalingen, schrijvers, vertalers. Jonge auteurs praten met ervaren onderzoekers over o.a de Balkan, de EU en de invloed van politieke bewegingen op literatuur. Docenten in Paramaribo praten met lerarenopleiders in Rotterdam over opmerkelijk genoeg dezelfde problemen die ze tegenkomen bij het opleiden van docenten Nederlands voor het middelbaar onderwijs.

Voortvarend Nederlands! is een programma gemaakt door de IVN met lezingen, interviews, masterclasses, presentaties en podcasts. In dit programma ontmoeten internationale docenten en onderzoekers elkaar. Ze verbinden de Nederlandse taal en cultuur aan hun eigen land en cultuur. Ook wisselen ze kennis en ervaring uit. Behalve de deelnemers praat ook het publiek mee.

MEER INFORMATIE             YouTube IVN Facebook IVN

Geef je op via i.vanerve@ivn.nu en zet in je mail de datum van de sessie – je krijgt dan een link toegestuurd. Je kunt meepraten en vragen stellen via de chat. Alle livestream is te volgen via het YouTube-kanaal van de IVN.