Logo Universiteit Utrecht

UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Brainwash Talk over poëzie door dr. Kila van der Starre op NPO2

Op zondag 25 juli 2021 werd de Brainwash Talk over poëzie van dr. Kila van der Starre uitgezonden op NPO2 (Human). De opname is hier online terug te kijken. Van der Starre is docent bij de opleidingen Nederlands, Literatuurwetenschap en Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht.

In de lezing, opgenomen in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam, vertelde Van der Starre over de positie van poëzie in de samenleving en geeft ze veel voorbeelden. Onder andere een fragment uit het gedicht ‘Madelief’ van Ingmar Heytze (uit de bundel Ademhalen onder de maan (2012)), het optreden van Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris, het basketbalgedicht van Kobe Bryant en meerdere straat- en Instagramgedichten passeren de revue.

De opname is hier online terug te kijken.

Hier vind je een transcriptie van de gehele lezing.

De uitzending was een samenwerking tussen Brainwash, deBuren, De Brakke Grond en Human.

Op de dag van de uitzending verdubbelde het aantal bezoekers op Straatpoezie.nl (meer dan 400 bezoekers op één dag, in plaats van rond de 200). Van der Starre richtte die site in 2017 op in het kader van haar proefschrift over ‘poëzie buiten het boek’.