UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Agenda

15 mei 2022
13:30 - 17:00
Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127-129, Amsterdam

Lucretia van Merken-middag

Ter gelegenheid van haar 300ste  geboortedag organiseert organiseert Theater Kwast in samenwerking met het Allard Pierson en de Werkgroep 18e eeuw op zondag 15 mei 2022 een heuse Lucretia van Merken-dag. Voorafgaand aan een (her)opvoering van haar kaskraker Jacob Simonszoon de Ryk (waarmee de schouwburg in 1774 geopend werd)buigt een discussiepanel zich over de vraag: “Op welke manieren kunnen we een (onterecht) vergeten schrijvende vrouw als Van Merken terug in de schijnwerpers worden gezet?” Bij deze gelegenheid verschijnt Brieven uit Bijdorp met haar nog nooit gepubliceerde correspondentie. Cor de Vries vertelt ons over de maatschappelijke betrokkenheid die uit haar brieven naar voren komt.

Lucretia van Merken (1721-1789) was in de tweede helft van de achttiende eeuw zonder twijfel de beroemdste Nederlandse auteur. Mannelijke en vrouwelijke schrijvers keken naar haar op, onder meer omdat zij literaire genres beoefende die geen enkele andere vrouw aandurfde. Haar werk werd door tijdgenoten gezien als het beste wat de Nederlandse literatuur te bieden had. Tot nu toe waren er nauwelijks egodocumenten van haar bekend. Haar brieven zijn het lezen meer dan waard, want ze gaan niet alleen over triviale zaken, zoals de planning van een logeerpartij of over problemen met de gezondheid, maar ook over de maatschappelijke en politieke actualiteit. En natuurlijk ook over haar letterkundige werk.

Politiek is in de achttiende eeuw nog een mannenaangelegenheid, maar daar trekt Lucretia zich niet veel van aan. In haar brieven klinken scherpe verwijten tegen het beleid. Met haar literaire boodschap van vrijheid, gelijkheid, religieuze tolerantie en menselijkheid probeert ze de maatschappelijke werkelijkheid te veranderen. Zij bewondert de kracht van vrouwen, een thema dat zij in haar toneelstukken en gedichten uitwerkt.

 

De uitgave van haar brieven, van verhelderende annotaties voorzien en bezorgd door Cor de Vries laat een onbekende kant zien van deze belangrijke, maar door het grote publiek vergeten, schrijfster.

 

Programma:

 

13u30: Welkom

 

13u35: Meeting Van Merken door Lieke van Deinsen

 

13u45: Discussie: “Op welke manieren kan een (onterecht) vergeten schrijvende vrouw als Van Merken terug in de schijnwerpers worden gezet?”,

 

met bijdragen van o.a.: Olga van Marion (universitair docent historische letterkunde, Leiden), Fleur Speet (Fixdit), Frederieke van Wijk (Allard Pierson), Imre Besanger (Theater Kwast).

 

14u15: Presentatie Brieven uit Bijdorp, door Cor de Vries.

 

14u30: Afsluiting

 

– pauze –

 

15u00: Introductie Jacob Simonszoon de Ryk (1774), door Lotte Jensen

 

15u15: Voorstelling door Theater Kwast

 

17u00: Borrel 

 

Wanneer: Zondag 15 mei 2022, 13.30 uur

 

Waar: Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127-129, Amsterdam

 

Entree: €25,-

 

Reserveren viawww.allardpierson.nl / www.theaterkwast.nl