UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Publieksdag

Ieder jaar organiseert het Utrecht Centre for Early Modern Studies een publieksdag over een onderwerp dat interessant is voor een breed publiek. Thema’s die in het verleden aan bod zijn gekomen zijn bijvoorbeeld Vrijheid en vervolging: tolerantie in vroegmodern Europa (2019); Markt en moraal in de vroegmoderne tijd (2016); en De making & branding van de Gouden Eeuw (2014).

Publieksdag 2022

In 2022 vindt de publieksdag rondom het thema De vroegmoderne brief ontvouwd plaats op vrijdag 13 mei, van 13.00 tot 17.00 uur in het Utrechts Archief.

Toegang is gratis, maar u dient zich wel van tevoren aan te melden (i.v.m. de catering). Dit kan tot uiterlijk 9 mei, via het aanmeldformulier  externe link.

De brief was het belangrijkste sociale medium van de vroegmoderne tijd. Het maakte contact mogelijk tussen familieleden, geliefden, diplomaten, handelslieden, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers, verspreid over heel Europa en daarbuiten. Naast persoonlijke ontboezemingen, werden er ook zakelijke afspraken, politieke en economische nieuwfeiten, wetenschappelijke ontdekkingen en artistieke ideeën uitgewisseld. De brief kon bovendien als literair medium dienen zoals in achttiende-eeuwse briefromans. Vanwege deze grote diversiteit en rijkdom is de brief veelvuldig als bron voor historisch onderzoek gebruikt. Los van de inhoud kan ook de materialiteit en het transport van de brief onderwerp van studie zijn. Wat voor papier en wat voor soort pen en inkt werden er gebruikt en hoe werd de brief gevouwen? Recent zijn er nieuwe digitale technieken ontwikkeld om de brief te transcriberen en zelfs om een ongeopende brief te lezen (zoals te zien in deze video  externe link).

Op de publieksdag komt een aantal van deze thema’s aan de orde. Harald Hendrix gaat in op Italiaanse briefmodellen, Feike Dietz bespreekt achttiende-eeuwse briefromans, Rebekah Ahrendt leert ons hoe we vroegmoderne brieven kunnen vouwen, Floortje Tuinstra geeft een toelichting op een transcriptieproject rond de brieven van Margaretha Turnor en Rozanne Versendaal en Suzan van Dijk laten samen met studenten de resultaten zien van een vertaalproject rond de brieven van Belle van Zuylen. Na afloop is er een gezellige afsluiting.

Ter voorbereiding van deze dag is er toepasselijke prijsvraag uitgeschreven: schrijf een brief aan een vroegmoderne persoon naar keuze! Zie hieronder voor meer informatie.

Locatie: Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht

 

Prijsvraag ‘De vroegmoderne brief ontvouwd’

Voor de UCEMS-publieksdag De vroegmoderne brief ontvouwd is er een leuke opdracht waarbij u kans maakt op een mooie prijs. Wat moet u daarvoor doen? Schrijf een stijlvolle brief aan een historisch figuur uit de vroegmoderne tijd. Gebruik maximaal één vel papier en wees zo creatief mogelijk! Voor bonuspunten kunt u de brief vouwen zoals dat in de vroegmoderne tijd ook werd gedaan – zie bijvoorbeeld deze video  externe link.

Verzend uw brief vóór 6 mei a.s., per post, naar:
UCEMS
t.a.v. Jeroen Salman
Trans 10, 3512 JK Utrecht

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de publieksdag. Voor vragen kunt u contact opnemen met de organisatie via het volgende email adres: uu.ucems@gmail.com.