UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

NRC Handelsblad over het belang van mediëvisten, neerlandici en literatuuronderzoekers

Vorige week verscheen Nobel streven, het nieuwe boek van Frits van Oostrom. De Universiteitshoogleraar, gespecialiseerd in Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen, vertelt daarin het verhaal van de ridder Jan van Brederode. Tijdens zijn onderzoek naar het leven van Van Brederode stuitte Van Oostrom per toeval op de herkomst van het handschrift van Hulthem, een ‘volkomen onverwachte bijvangst’.

Vrijdag 6 oktober stelde het Commentaar in NRC Handelsblad dat de vondst van Van Oostrom niet alleen van belang is binnen de wetenschap, maar ook voor de buitenwereld meer is dan alleen een spannend verhaal:

‘Het wijst ons weer eens op de bronnen van onze kennis omtrent de leef- en denkwereld van, populair gezegd, onze middeleeuwse landgenoten. En vooral op de schaarsheid van die bronnen. Én op de noodzaak om die goed te bewaren en te onderzoeken. Bovendien: mogelijk bevinden zich in boekverzamelingen nog veel meer tot nu toe onbekende teksten, met nieuwe historische vergezichten.

Om die te ontdekken en de relevantie van die teksten en de al bekende teksten opnieuw te kunnen verklaren voor komende generaties is het nodig dat er volgende generaties mediëvisten, neerlandici of literatuuronderzoekers in zijn algemeenheid worden opgeleid aan de universiteiten. En, zoals Van Oostrom zelf aangaf in NRC: het kan in de geesteswetenschappen geen kwaad als men over de schuttingen van de verschillende disciplines heen kijkt. Zodat, zoals het Hulthemse speurwerk toont, het werk van historici en letterkundigen ineens een meerwaarde krijgt.’

Zie hier voor meer informatie over Nobel streven: https://www.uu.nl/nieuws/nobel-streven