UU blog / Nederlandse Taal en Cultuur

Nieuws

Jan Brouwer Scriptieprijs 2018 voor Elsbeth Blok-den Braber

Op 20 april kreeg alumna Elsbeth Blok-den Braber een mooie prijs voor haar scriptie: de Jan Brouwer Scriptieprijs Taal- en Literatuurwetenschappen 2018 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

In haar scriptie, getiteld ‘Dichtkunst beminnende Leden der Redenzaal binnen Vere’, een onderzoek naar de location of value in de verzenboeken van de Veerse rederijkerskamer Missus Scholieren (1681-1794), onderzoekt Blok-den Braber een corpus zeventiende- en achttiende-eeuwse verzenboeken met gedichten uit de Veerse rederijkerskamer én de overgebleven statuten en rekeningboeken. Dat levert verhelderende inzichten op over de vragen van de prins en de antwoorden daarop die in de verzenboeken terechtkomen. Uit het  juryrapport:

Zo komt ze erachter dat de rederijkers oorspronkelijk elke week op zondag bijeenkwamen, maar dat dat rond 1700 veranderde. In de verzenboeken stelt de prins dan de vraag waarom de leden besloten hebben niet meer op zondag te vergaderen. De meeste broeders antwoorden daarop dat ze de zondag voortaan aan God willen wijden of dat hun vrouwen het niet meer leuk vinden dat ze altijd op zondagavond van huis zijn. De rekeningboeken geven onder andere informatie over het aantal leden van de kamer en de statuten van de regels die er golden. Zo mochten leden niet zomaar zonder geldige reden wegblijven of een toneelrol weigeren. Ook “remoer” was niet toegestaan, hetzij met woorden, hetzij met vechten. Op grof taalgebruik stond een boete. Hierover wordt gezegd: “Niemant van dese gilde broeders gedurende de vergadering op dese camer en sal mogen spreken eenige dorpelijcke vuijlle ofte onnutte woorden noch schampen noch vloucken den anderen …” Ook voor de verzenboeken gelden strikte regels.

De jury prees de scriptie onder meer om de heldere analyse en rapportage, en om het vele verzette werk:

Ze heeft een enorme inspanning verricht en de bergtop bereikt met een indrukwekkende en hoogst originele scriptie. Deze scriptie over de achttiende-eeuwse Veerse rederijkers heeft een verrassend nieuw beeld geschapen van de activiteiten van een tot nu toe onbekende rederijkerskamer in een tijd, waarvan tot nu toe gedacht werd dat rederijkerskamers toen nauwelijks nog bestonden, laat staan floreerden. De auteur wist met haar scriptie de jury van het begin tot het eind geboeid te houden.

Blok-den Braber ontving de prijs uit de handen van Marlies Veldhuijzen van Zanten, voorzitter van het Jan Brouwer Fonds.

Zie hier het volledige juryrapport.