Vacatures en oproepen
Vacature Hoogleraar Taal & Communicatie
Kom het departement Talen, Literatuur en Communicatie versterken als hoogleraar Taal en Communicatie. In deze functie bestaat 50% van de taken uit het voorbereiden en geven van onderwijs en 50% uit onderzoeks- en leiderschapstaken.
Wat ga je doen?
In onderzoek en onderwijs ligt de focus van de leerstoel op inzicht in hoe communicatieprocessen verlopen en op welke wijze communicatiekenmerken (talige en niet-talige) deze processen en de uitkomsten ervan kunnen beïnvloeden. Het onderzoek kan zowel meer beschrijvend en analytisch van aard zijn, steunend op inzichten uit de pragmatiek en tekst- en conversatie-analyse, als meer toetsend gericht op de cognitieve en/of affectieve aspecten van het communicatieproces. Wat het onderwijs betreft, ben je samen met de leerstoelhouder Communicatie- & Informatiewetenschappen (Hans Hoeken) verantwoordelijk voor het onderwijs van de bacheloropleiding Communicatie- & Informatiewetenschappen, de masteropleiding Communicatie & Organisatie en het taalbeheersingsonderwijs van de bacheloropleiding Nederlandse Taal & Cultuur.
Organisatorisch is het onderzoek van de leerstoel gepositioneerd in het Institute for Language Sciences (ILS). Je zal samenwerken met onderzoekers binnen het ILS en verbanden leggen met de strategische onderzoeksthema’s van de Universiteit Utrecht, met name Institutions for Open Societies, Dynamics of Youth en Pathways to Sustainability.
Wat breng je mee?
Gegeven de bestuurlijke taken op seniorniveau die binnen de afdeling Taal & Communicatie vervuld dienen te worden, verlangt de context bewezen bestuurlijke capaciteiten. Aangezien het overgrote deel van het onderwijs in het Nederlands wordt verzorgd en het belangrijk is dat je direct inzetbaar bent in het management, is een uitstekende beheersing van het Nederlands een voorwaarde. Daarnaast gaat, gegeven de samenstelling van de staf, de voorkeur uit naar een vrouw.
De beoogde leerstoelhouder is vertrouwd met de volgende profielkenmerken:
- doceert inspirerend, initieert onderwijsvernieuwing en kan leiding geven aan onderwijsprogramma’s op bachelor- en masterniveau, in het bijzonder het bachelorprogramma CIW en het masterprogramma Communicatie en Organisatie;
- is bereid en in staat om bestuurlijke functies op zich te nemen, binnen de afdeling, het departement en de faculteit;
- is gepromoveerd en verricht uitmuntend onderzoek op één of meer deelgebieden van het domein taal en communicatie waarbij fundamenteel en toegepast onderzoek met elkaar worden verbonden;
- stimuleert onderzoek van anderen op het gebied van communicatie, door de rol van leider en inspirator op zich te nemen, onder meer met betrekking tot het werven en leiden van onderzoeksprojecten;
- is aantoonbaar in staat om in het onderwijs en onderzoek multidisciplinair te werken en verschillende relevante benaderingen en kennisdomeinen ten dienste te stellen van diens onderwijs en onderzoek;
- is in staat bruggen te bouwen (binnen ILS, UU en daarbuiten) tussen de verschillende disciplines en strategische thema’s waarin onderzoek wordt verricht dat relevant is voor en nauw verwant is met het T&C-onderzoek;
- geeft gestalte aan de kernwaarden van de faculteit Geesteswetenschappen: professionaliteit, transparantie, verantwoordelijkheid, verbinding en veiligheid.
Van kandidaten wordt verwacht dat ze in het Nederlands en Engels onderwijs kunnen verzorgen. De faculteit Geesteswetenschappen kent een Basiskwalificatie Engelstaligheid, waarbij medewerkers waar nodig ondersteund worden in het verbeteren van hun Engels in een educatieve context.
De Universiteit Utrecht hanteert een systeem van kwalificaties voor onderwijs en onderzoek. Dat betekent dat – naast de eis van een promotie in een relevante discipline – de seniorkwalificatie onderwijs en de seniorkwalificatie onderzoek vereist zijn. Kandidaten die van buiten de universiteit komen en deze seniorkwalificaties niet bezitten, kunnen een portfolio voor onderwijs en een voor onderzoek overleggen.
Wat bieden wij?
Wij bieden:
- een functie voor vijf jaar – bij positieve evaluatie wordt het tijdelijk hoogleraarschap omgezet in een vast dienstverband als hoogleraar;
- een werkweek van 38 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 6.648,- tot maximaal € 9.680,- bij een fulltime dienstverband (schaal H2 van de cao Nederlandse Universiteiten);
- 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
- een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.
Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling, verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.
Over ons
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Sharing science, shaping tomorrow.
Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 1.100 medewerkers en 7.000 studenten verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.
Het departement Talen, Literatuur en Communicatie kent elf afdelingen. Zij koesteren een traditie van intensieve en harmonieuze samenwerking. Aan alle afdelingen is een bachelorprogramma gekoppeld, behalve aan Vertalen en interculturele communicatie, dat drie masterprogramma’s kent. De afdelingen werken nauw samen in een- en tweejarige masteropleidingen. Voor de educatieve opleidingen gebeurt dit binnen de interfacultaire Graduate School of Teaching. Ons onderzoek is ondergebracht in twee onderzoeksinstituten: het Institute for Language Sciences (ILS) en het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (ICON). De staf is internationaal georiënteerd en afkomstig uit vele landen.
De Universiteit Utrecht werkt volgens het TRIPLE model dat het werken in teams als pijler van de organisatie beschouwt en een open academische cultuur voorstaat. Dit stimuleert verantwoordelijkheid, reproduceerbaarheid, integriteit en transparantie. Daarbij zijn het delen van gegevens (open access, FAIR data en software) en maatschappelijke betrokkenheid dagelijkse praktijk.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met prof. dr. Hans Hoeken via j.a.l.hoeken@uu.nl of met prof. dr. Peter Schrijver via p.c.h.schrijver@uu.nl.
Bekijk voor meer informatie over de hoogleraarspositie het structuurrapport leerstoel Taal & Communicatie.
Wij verzorgen zelf de werving voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.